top of page

Kunst & Ambacht: Anne-Nynke en haar keramiek

Dit is de eerste editie van een serie blogposts met de naam Kunst & Ambacht. In deze serie wil ik schrijven over ambachten en mensen laten zien die hun werk doen met veel passie.We leven in een wereld waarin machines en automatisering steeds gebruikelijker worden en waarin we het echte handwerk zien verdwijnen. Hoe vaak zie je nu iemand die echt letterlijk iets maakt met zijn handen? Veel te weinig.

Ik ben dol op handwerk. Je moet heel veel geduld hebben als je iets gaat creëren wat niet meteen daadwerkelijk klaar is. Creatieve mensen, kunstenaars en ambachtslieden hebben dat geduld. Daar ben ik jaloers op!

Ja, mijn passie voor fotografie is groot maar fotograferen met bijvoorbeeld een analoge camera werkt niet voor mij. Het duurt mij allemaal veel te lang! Ik wil het resultaat meteen zien. Een paar dagen wachten om te weten of je werk gelukt is? Pff no thanks :)


Ik leerde Anne-Nynke kennen via Instagram. Tja in de wereld van tegenwoordig gaat het meestal zo, online dus, en niet in real life. Nou ja look who's talking! Ik heb mijn eigen man ook online leren kennen, en kijk waar ik nu ben..


Maar back to the business! Op een of andere manier kwam ik Anne-Nynke haar instagram profiel tegen. Ik vond haar keramiek werk heel mooi. Als je mij een beetje kent weet je dat ik gek ben op vaasjes en potjes en dat soort dingen omdat ik graag stillevens fotografeer. Voor stillevens heb je dus altijd mooie dingen nodig..


Een van de vaasjes die Anne-Nynke liet zien op haar Insta vond ik zo leuk dat ik besloot om deze te kopen. Gelukkig was deze nog beschikbaar, want van bijna alles wat ze maakt is er maar een één exemplaar, dus als je wat wil kopen dan moet je er snel bij zijn! Mijn vaasje bracht Anne-Nynke zelf bij mij thuis - wat een service.Toen liet ik weten dat ik het heel tof zou vinden om haar werk te kunnen fotograferen. Kort daarna heb ik in mijn studio een paar mooie keramiek werken van Anne-Nynke mogen fotograferen. Deze foto's zal Anne-Nynke voor haar nieuwe site gaan gebruiken.


De fotoshoot ging heel goed! Het volledige resultaat mag ik nog niet laten zien, maar hier toch alvast een voorproefje:


Omdat ik veel van ambacht hou vertelde ik haar tijdens de shoot dat ik ook graag het proces van het maken van keramiek in beeld zou willen brengen. Het idee vond Anne-Nynke interessant en kort geleden mocht ik bij haar thuis langs komen. Eigenlijk het huis van haar ouders waar Anne-Nynke ook nog letterlijk geboren was. Haar ouders wonen nog steeds in dit mooie huis op een prachtig plekje in Friesland aan het water. Daar heeft Anne-Nynke haar keramiek atelier en daar gebeurt all the magic.


Wat mij het meest verbaasde is hoe lang het duurt om een mooi bord of een pot te maken. Het is echt niet zo maar klaar. Het exacte proces heb ik niet helemaal in mijn hoofd, maar het duurt ongeveer een week of zo totdat het werk helemaal klaar is en kan gebruikt worden. Eerst moet er natuurlijk een plan zijn, alles moet uitgerekend en gewogen zijn. Dan begint het draai proces waar je van een stuk klei een vorm maakt. Dat is precisiewerk want een ienie-mini verkeerde beweging en de vorm is weg. Dan krijg je zo een wiebelig iets wat jij en ik zouden maken ;-)Is een vorm van je potje goedgekeurd? Dan mag hij een paar dagen lekker drogen in de stelling. Is ie droog genoeg? Dan gaan afwerken, hier en daar wat afsnijden en polijsten. En niet vergeten je eigen stempel te zetten, want het is unique en moet natuurlijk te herkennen zijn. Is dit ook gedaan dan gaat het potje in de oven. Ja, er is een speciale en hele warme oven die het potje eerst op ongeveer 900 graden bakt!Daarna kun je je keramiek ook nog laten glazuren met speciaal sproei pistool en dan voor de tweede ronde de oven in. Ditmaal op 1200 graden, 24 uur lang. Laten afkoelen en klaar is kees! En daar is hij dan, je vaas of pot of wat je ook maar wilt laten maken.


Bedankt Anne-Nynke, ik vond het super leuk om te zien hoe jij leven in simpele stukjes klei brengt, hoe veel passie en geduld je hebt. Zeer inspirerend!
Kijk hier alle foto's van mijn reportage:


Recent Posts

See All

Komentarze


bottom of page