top of page

Vanaf 10 april en t/m 21 april 2019 was de gezamenlijke artistieke expositie "WEEK-JE KUNST" van Haniakunstenaars te zien in kunstruimte H47. Voor deze bijzondere expositie heb ik alle kunstenaars uit Haniahof geportretteerd.

 

Voor de expositie Week-je-kunst mocht ik een serie portretten maken van alle kunstenaars van Haniahof (Leeuwarden). Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en de vrijheid die ik had in dit process.

Ik moet zeggen dat het best wel een uitdaging voor mij was. Zo’n serie te maken met niet zomaar ‘gewone’ portretten, maar portretten met een verhaal eronder, portretten gemaakte in een bepaalde artistieke manier..

Nog niet zo lang heb ik mijn studio in Haniahof. Voordat ik begon met het maken van de portretten kende ik de meeste kunstenaars helemaal niet, helft van hun zag ik voor de eerste keer. Daarom was het nog extra spannend voor mij. De bedoeling van de serie is om elke kunstenaar op een onscherpe manier te laten zien, maar toch zijn of haar essentiële 'deel' herkenbaar te maken.

 

Tijdens een klein gesprek voor de shoot probeerde ik dit uit de kunstenaars te halen. Het kon een woord zijn, een emotie of een beweging (letterlijk) waar ik op'inhaakte' en dat heb ik in beeld gebracht. Ik hoop dat deze portretten vragen zullen oproepen bij de kijker - waarom is dat zo gemaakt? Wat doet hij/zij? wat zie ik eigenlijk/ en wat is de bedoeling?

 

De portretten zijn ook een gedeelte van de expositie. De bedoeling is dat je als kijker in de ruimte komt waar je een portret van een kunstenaar ziet samen met zijn kunst installatie in een teiltje ('kunst weken'). Dit samen maakt het 'beeld' van die kunstenaar iets duidelijker.

En als je daarna nog naar zijn/haar atelier gaat en ziet de kunst in het 'echt' dan is het beeld helemaal compleet.

 

Ik ben blij dat ik van deze expositie deel mag uitmaken. Het is bijzonder hoe anders en uniek iedereen is, net als een vingerafdruk.

bottom of page