top of page

Oorspronkelijk ben ik Russisch. Daarom zijn sommige typisch Nederlandse dingen voor mij wel nieuw en bijzonder.

Net als de ijscoman. Gelukkig loopt de ijscoman vaak langs ons huis. Enige dagen geleden heb ik hem geportretteerd en nog een paar vragen gesteld.

Hier is het interview.

Sommige typisch Nederlandse dingen voor mij wel nieuw en bijzonder. Net als de ijscoman. Gelukkig loopt de ijscoman vaak langs ons huis. Enige dagen geleden heb ik hem geportretteerd en nog een paar vragen gesteld.

 

DE IJSCOMAN

 - Wat is jouw naam?

 

Mijn naam is Paul Beimers.

 

 - Vertel iets over jou werk: Wat moet jij doen? Hoe lang werk jij al voor Friese Koe?

 

Ik ben ijsverkoper bij de Friesche Koe, en ik verkoop verpakt ijs en ijs tussen wafels. Ik werk nu in totaal 6 jaar voor de Friesche Koe (dit jaar en 5 jaar in de jaren 90) toen nog als vakantiewerk, nu als mijn reguliere baan omdat ik door de crisis geen ander werk heb kunnen vinden.

 

 

 - Wat voor soort ijs verkoop jij? Welke is het meest populair? Waarom?

 

Ik verkoop verpakt ijs zoals Magnums en Cornetto’s en Staafijs (ijs tussen wafels). Het meest populaire ijs is de frambo lollie (frambozen waterijsje). Dit ijsje en recept is vroeger door de Friesche Koe zelf ontwikkeld en is alleen bij de Friesche Koe zelf te koop en nog bij een supermarktketen.

 

En het ijs tussen wafels is erg populair. Dit ijs is in diverse smaken verkrijgbaar (vanille, aardbei, banaan, stracciatella, smurf) en nog een aantal smaken. Het ijs is zo populair omdat het ijs al heel veel jaren verkocht word aan de ijscokar (nostalgie!).

 

 

 - Werk jij elke dag?

 

Ik werk in principe elke dag, maar dit hangt af van het weer, als het bewolkt of te koud is of regent hoef ik niet te werken.

 

 

 - Loop jij altijd op dezelfde route/straten? Wie bepaalt dat?

 

Ik mag zelf mijn route of plek bepalen waar ik sta, maar ik ga elke dag wel een vaste route af omdat je dan ook een band op bouwt met je klanten. Ik rijd voornamelijk in het westen van Leeuwarden.

 - Wat vind je leuk aan je werk?

 

Ik vind mijn werk erg leuk - je hebt altijd vrolijke mensen of kinderen aan je ijscokar en heel diverse mensen, dat maakt het werk leuk. Ik zou als het mogelijk was dit werk het hele jaar wel willen doen.

Ik zou ook wel in een “gewone” winkel willen werken maar het is lastig om daar werk te vinden omdat men vaak jongere mensen zoekt.

 

 - Wat voor "soort" klanten heb je meestal? 

 

Ik heb heel diverse klanten, meestal kinderen maar ook oudere mensen. Die oudere mensen komen vaak vertellen hoe leuk ze het vinden dat je door de straat komt omdat ze vroeger als kind dit ook zo leuk vonden.

 

 - Waarover praat je met je klanten?  Ken je daardoor bijna iedereen in de stad?

 

Ik maak meestal wel even een praatje met de kinderen en oudere mensen (dat is ook het leuke van dit werk) de vrijheid die je hebt om dit te doen. Ik heb het dan over diverse dingen (weer, algemene dingen, dingen die mij bezig houden of dingen die de klant zelf aangeeft).

 

 

Alle foto's en vragen door Natalia Balanina. 

Met grote dank aan Dick van der Meer en Olla Antipova

September 2014, Leeuwarden

bottom of page